Zając po polsku w śmietanie Drukuj
Czwartek, 07 Grudzień 2006 22:23

SkÅ‚adniki: comber i uda z zajÄ…ca (przodek najlepiej zostawić do pasztetu), 15 dag sÅ‚oniny, 4 Å‚yżki masÅ‚a, 1 szklanka kwaÅ›nej Å›mietany, zaprawa (2 szklanki wody, póÅ‚ szklanki octu, pokrojona w paski 1 Å›rednia cebula, 1 pietruszka, kawaÅ‚ek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jaÅ‚owca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir)

Sposób przyrzÄ…dzenia: Wszystkie skÅ‚adniki bejcy krótko zagotować z wodÄ… i octem, wystudzić.

TuszkÄ™ wymoczyć kilka godzin w zimnej wodzie dla usuniÄ™cia krwi, usunąć skrzepy, wyżyÅ‚ować, usunąć bÅ‚ony, umyć, uÅ‚ożyć ciasno w niewielkim rondlu emaliowanym lub glinianym garnku, zalać bejcÄ… i pozostawić na parÄ™ dni w chÅ‚odnym miejscu (codziennie obracać). Przed użyciem miÄ™so opÅ‚ukać. NastÄ™pnie pokroić sÅ‚oninÄ™ w sÅ‚upki i naszpikować gÄ™sto zajÄ…ca. Osuszyć miÄ™so papierowym rÄ™cznikiem lub czystÄ… Å›ciereczkÄ…, natrzeć solÄ…. Å»aroodporne naczynie wysmarować masÅ‚em, wÅ‚ożyć zajÄ…ca, na wierzch poÅ‚ożyć kilka kawaÅ‚ków masÅ‚a. Podlać parÄ™ Å‚yżek zaprawy, w której siÄ™ bejcowaÅ‚. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec aż bÄ™dzie póÅ‚ miÄ™kki (ok. 1 godz.), skrapiajÄ…c zaprawÄ… i wytworzonym sosem. Później polewać już tylko samÄ… kwaÅ›nÄ… Å›mietanÄ…. Po dopieczeniu zajÄ…ca wyjąć, wyporcjować. Sos, jeÅ›li trzeba, zagęścić mÄ…kÄ… i podgrzać    w nim porcje zajÄ…ca.

Sposób podania: Podawać na gorÄ…co. Dodatki: buraczki zasmażane, ćwikÅ‚a z chrzanem, liliowa" kapusta zasmażana.

Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 22:00 )