Polowanie zbiorowe 21.11.2015 r.
W sobotę, 21 listopada br., na kolejne polowanie zbiorowe stawiło się 25 myśliwych, 6 naganiaczy, wśród których było czterech kandydatów łowieckich i dwa psy: gończy polski i posokowiec bawarski. Gościem był kapelan elbląskich myśliwych ks. Mirosław Masztalerek a polowanie prowadził podłowczy kol. Marian Piecek.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Gołąb z kaszą gryczaną Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:26

Składniki: 2 gołębie grzywacze, 1 pęczek włoszczyzny, 15 dag kaszy gryczanej, 20 dag boczku wędzonego (lub ładnego podgardla), 2 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy, pieprz mielony, sól.

Sposób przyrządzenia: Sprawione i skruszałe gołębie umyć, zalać 2 l wrzącej wody, dodać włoszczyznę, przyprawy i gotować do miękkości na małym ogniu (można dodać pod koniec gotowania 1 ziarenko jałowca). Miękkie gołębie pozostawić w wywarze do przestygnięcia. W czasie gotowania rosołu ugotować w posolonej wodzie kaszę gryczaną na sypko (w ostateczności można wykorzystać "błyskawiczną" kaszę z torebki), odlać wodę. Pokroić w kostkę 15 dag boczku wędzonego, podsmażyć go na patelni (nie za bardzo!), odlać 1 łyżkę wytopionego tłuszczu i pozostawić na później. Ugotowaną kaszę gryczaną wymieszać z podsmażonym boczkiem, dodać trochę pieprzu. Otrzymanym w ten sposób farszem napełnić tuszki. Nadziane tuszki obłożyć plasterkami boczku wędzonego, obwiązać nitką lub zamocować wykałaczkami, skropić roztopionym tłuszczem pozostawionym od smażenia boczku, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 1 godz. skrapiając rosołem a potem wytworzonym w czasie pieczenia sosem.

 Sposób podania: Otrzymany podczas gotowania gołębi rosół podajemy tak jak rosół z kury, tzn.   z dowolnym makaronem nitki lub domowym, posypany siekaną zieloną pietruszką. Upieczone gołębie podzielić wzdłuż każdego na dwie połówki, pozostawiając przy każdej część nadzienia. Porcje polewamy sosem z pieczenia, przybieramy zieleniną. Dodatki: mizeria, ogórek małosolny, buraczki zasmażane.

Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:20 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS