Wiosenne prace gospodarcze
Wraz z nastaniem wiosny wznowiliśmy prace gospodarcze na "Kniejówce" i w łowisku. Na "Kniejówce" dosadzaliśmy sadzonki dzikich róż a na poletku "szkółka" dosadzaliśmy topinambur oraz obsadziliśmy poletko drzewami dzikich jabłoni.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Kuchnia myśliwska Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:35

Myślistwo od niepamiętnych czasów związane było z naszą historią i tradycją. W dawnych wiekach puszcze i lasy polskie obfitowały w zwierzynę grubą jak niedźwiedzie, żubry, łosie, jelenie, dziki, sarny i drobną jak zające i ptactwo. Myślistwo uczyło zręczności, odwagi, opanowania. Stanowiło doskonałe uzupełnienie i przygotowanie do powinności stanu rycerskiego a później wojskowego. Także w staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywała wielką rolę.

Zmieniony ( Wtorek, 15 Grudzień 2009 12:33 )
Więcej…
 
Gulasz wykwintny i szynka z dzika z bakaliami Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:31

Składniki: 1 kg mięsa z dzika lub sarny, 10 dag boczku wędzonego, 25 dag pieczarek, 3 łyżki sklarowanego masła, 4 średnie cebule, po 1 czubatej łyżce koncentratu pomidorowego i mąki, szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 liść laurowy, 2 goździki, 4 ziarnka jałowca, sól, pieprz, 2 łyżki galaretki porzeczkowej, natka do przybrania.

Zmieniony ( Poniedziałek, 18 Styczeń 2010 20:34 )
Więcej…
 
Staropolska polewka piwna "Faramuszka" Drukuj
Czwartek, 26 Listopad 2009 22:14

Do emaliowanego rondla wlewamy 1 l lekkiego, jasnego piwa i zagotowujemy z 12 dkg miękiszu jasnego chleba żytniego, dodając łyżkę świeżego masła, 1 - 3 łyżeczki kminku, szczyptę soli oraz 5 - 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupkę przecieramy przez sito i rozcieńczamy 1/2 l wrzącej wody. Można podawać w chlebie. Smacznego !!!

 

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:38 )
 
Pasztet mieszany z dziczyzny Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:30

Składniki: w sumie ok 1 - 1,5 kg dziczyzny z kością (dzik, sarna, zając). W miejsce części dziczyzny można wykorzystać podroby, jak serce a nawet płucka. 0,5 kg tłustego mięsa wieprzowego, 0,5 kg wątróbki wieprzowej (cielęcej), pęczek włoszczyzny, garść grzybów suszonych, 15 dag słoniny, 3 jajka, 2 suche bułki, 2 łyżki tartej bułki, łyżka smalcu do wysmarowania formy, 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 zieren pieprzu, pieprz mielony, pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, ćwierć łyżeczki mielonego imbiru, płaska łyżeczka cukru, sól do smaku.

Zmieniony ( Czwartek, 17 Grudzień 2009 14:22 )
Więcej…
 
Zrazy z dzika Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:29

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:39 )
Więcej…
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS