Polowanie Sylwestrowe 2015 r
Na ostatnie w 2015 r. polowanie, Polowanie Sylwestrowe dn. 31 grudnia 2015 r., stawi┼éo si─Ö 25 my┼Ťliwych, 6 naganiaczy i cztery pieski. Polowanie Sylwestrowe, po raz kolejny, prowadzi┼é kol. Grzegorz ┼üepek. W ostatnich latach na Polowaniach Sylwestrowych mieli┼Ťmy niez┼ée pokoty. Liczyli┼Ťmy, ┼╝e i w tym roku stanie si─Ö zado┼Ť─ç tej tradycji.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja ksi─ů┼╝ki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czapli┼äskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Kalendarz my┼Ťliwski
Polski Zwi─ůzek ┼üowiecki - kalendarz polowa┼ä. Stan prawny na 16.03.2005
Statut PZŁ
Uchwa┼éa XXI Krajowego Zjazdu Delegat├│w PZ┼ü z dnia 2 lipca 2005 w sprawie uchwalenia Statutu Polskiego Zwi─ůzku ┼üowieckiego
Kuchnia my┼Ťliwska Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:35

My┼Ťlistwo od niepami─Ötnych czas├│w zwi─ůzane by┼éo z nasz─ů histori─ů i tradycj─ů. W dawnych wiekach puszcze i lasy polskie obfitowa┼éy w zwierzyn─Ö grub─ů jak nied┼║wiedzie, ┼╝ubry, ┼éosie, jelenie, dziki, sarny i drobn─ů jak zaj─ůce i ptactwo. My┼Ťlistwo uczy┼éo zr─Öczno┼Ťci, odwagi, opanowania. Stanowi┼éo doskona┼ée uzupe┼énienie i przygotowanie do powinno┼Ťci stanu rycerskiego a p├│┼║niej wojskowego. Tak┼╝e w staropolskiej kuchni dziczyzna odgrywa┼éa wielk─ů rol─Ö.

Zmieniony ( Wtorek, 15 Grudzień 2009 12:33 )
Wi─Öcej…
 
Gulasz wykwintny i szynka z dzika z bakaliami Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:31

Sk┼éadniki: 1 kg mi─Ösa z dzika lub sarny, 10 dag boczku w─Ödzonego, 25 dag pieczarek,┬á3 ┼éy┼╝ki sklarowanego mas┼éa, 4 ┼Ťrednie cebule, po 1 czubatej ┼éy┼╝ce koncentratu pomidorowego i m─ůki, szklanka wytrawnego czerwonego wina, 1 li┼Ť─ç laurowy, 2 go┼║dziki, 4 ziarnka ja┼éowca, s├│l, pieprz, 2 ┼éy┼╝ki galaretki porzeczkowej, natka do przybrania.

Zmieniony ( Poniedziałek, 18 Styczeń 2010 20:34 )
Wi─Öcej…
 
Staropolska polewka piwna "Faramuszka" Drukuj
Czwartek, 26 Listopad 2009 22:14

Do emaliowanego rondla wlewamy 1 l lekkiego, jasnego piwa i zagotowujemy z 12 dkg mi─Ökiszu jasnego chleba ┼╝ytniego, dodaj─ůc ┼éy┼╝k─Ö ┼Ťwie┼╝ego mas┼éa, 1 - 3 ┼éy┼╝eczki kminku, szczypt─Ö soli oraz 5 - 8 dkg cukru. Po zagotowaniu zupk─Ö przecieramy przez sito i rozcie┼äczamy 1/2 l wrz─ůcej wody. Mo┼╝na podawa─ç w chlebie.┬áSmacznego !!!

 

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:38 )
 
Pasztet mieszany z dziczyzny Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:30

Sk┼éadniki: w sumie ok 1 - 1,5 kg dziczyzny z ko┼Ťci─ů (dzik, sarna, zaj─ůc). W miejsce cz─Ö┼Ťci dziczyzny mo┼╝na wykorzysta─ç podroby, jak serce a nawet p┼éucka. 0,5 kg t┼éustego mi─Ösa wieprzowego, 0,5 kg w─ůtr├│bki wieprzowej (ciel─Öcej), p─Öczek w┼éoszczyzny, gar┼Ť─ç grzyb├│w suszonych, 15 dag s┼éoniny, 3 jajka, 2 suche bu┼éki, 2 ┼éy┼╝ki tartej bu┼éki, ┼éy┼╝ka smalcu do wysmarowania formy, 2 li┼Ťcie laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 zieren pieprzu, pieprz mielony, p├│┼é ┼éy┼╝eczki zmielonej ga┼éki muszkato┼éowej, ─çwier─ç ┼éy┼╝eczki mielonego imbiru, p┼éaska ┼éy┼╝eczka cukru, s├│l do smaku.

Zmieniony ( Czwartek, 17 Grudzień 2009 14:22 )
Wi─Öcej…
 
Zrazy z dzika Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:29

Sk┼éadniki: 1 kg ┼éopatki lub szynki z dzika, 1 du┼╝a cebula, gar┼Ť─ç suszonych ┼Ťliwek,┬á1 czubata ┼éy┼╝ka smalcu lub margaryny, 1 ┼éy┼╝ka m─ůki, s├│l, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 du┼╝a cebula, 2 li┼Ťcie laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna ja┼éowca.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:39 )
Wi─Öcej…
 
<< Pocz─ůtek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Nast─Öpna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzi─Öki Joomla! Valid CSS