Nasi Koledzy odznaczeni podczas OKRĘGOWEGO HUBERTUSA w Elblągu
OKRĘGOWY HUBERTUS odbył się jak zawsze 3 listopada 2015 r. w Elblągu. W tym roku zaczęto mszą hubertowską w elbląskiej Katedrze. Uczestniczył w niej nasz poczet sztandarowy w składzie, kol.kol.: Wojciech Puton - sztandarowi oraz Andrzej Piecek i Mariusz Kuba - przyboczni. Poza tym obecni byli koledzy: Marian Maślanka, Marian Piecek, Dariusz Harasimowicz oraz Andrzej Czapliński.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Zrazy z dzika Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:29

Składniki: 1 kg łopatki lub szynki z dzika, 1 duża cebula, garść suszonych śliwek, 1 czubata łyżka smalcu lub margaryny, 1 łyżka mąki, sól, pieprz mielony. Zalewa: 0,5 szklanki octu, 2,5 szklanki wody, 1 duża cebula, 2 liście laurowe, po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu, 2 ziarna jałowca.

Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zalewy połączyć z wodą i zagotować, odstawić do ochłodzenia. W tym czasie mięso oczyścić z błon i powięzi, opłukać i osączyć. Ułożyć ciasno w emaliowanym lub glinianym naczyniu i zalać zalewą tak, żeby ledwo przykrywała mięso. Pozostawić w chłodnym miejscu lub lodówce na 2-3 dni. Namoczyć suszone śliwki w letniej przegotowanej wodzie przez kilka godzin. Mięso po wyjęciu   z zalewy opłukać, osuszyć, pokroić w plastry grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster rozbić lekko tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem a następnie mąką, obrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu z obu stron, przełożyć do rondla, podlać pół szklanki gorącej wody  i dusić pod przykryciem na małym ogniu. W międzyczasie na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać wydrylowane śliwki, chwilę poddusić razem i dodać do mięsa. Następnie dusić potrawę na małym ogniu aż do miękkości.

Sposób podania: Jako danie obiadowe z kaszą gryczaną lub ziemniakami. Dodatki: buraczki zasmażane, kapusta kwaszona zasmażana, surówki.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:39 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS