Zaproszenie na imprezę "Pies w kulturze łowieckiej"
Tematem przewodnim pa┼║dziernikowej imprezy b─Öd─ů psy legawe. Go┼Ťciny, w drugiej edycji naszego pikniku, udzieli nam Ko┼éo ┼üowieckie ÔÇ×SzarakÔÇŁ z Tczewa.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja ksi─ů┼╝ki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czapli┼äskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Kalendarz my┼Ťliwski
Polski Zwi─ůzek ┼üowiecki - kalendarz polowa┼ä. Stan prawny na 16.03.2005
Statut PZŁ
Uchwa┼éa XXI Krajowego Zjazdu Delegat├│w PZ┼ü z dnia 2 lipca 2005 w sprawie uchwalenia Statutu Polskiego Zwi─ůzku ┼üowieckiego
Nalewki staropolskie ÔÇô my┼Ťliwska tradycja i smak Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 20:31

W pocz─ůtkach naszej pa┼ästwowo┼Ťci Polacy pijali g┼é├│wnie piwo. Jeden z Piast├│w nie poszed┼é na Wypraw─Ö Krzy┼╝ow─ů, gdy┼╝ nikt nie m├│g┼é mu zapewni─ç codziennych dostaw piwa; a jak tu wojowa─ç, jak nie ma polewki piwnej na ┼Ťniadanie czy innych zacnych nalewek.

Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:05 )
Wi─Öcej…
 
Og├│lne zasady przyrz─ůdzania nalewek , miod├│w litewskich i syconych Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 21:24

I zasada

Owoce do nalewek musz─ů by─ç bardzo dojrza┼ée, niezale┼╝nie od tego czy jest to wi┼Ťnia czy jarz─Öbina. Wyj─ůtek stanowi─ů w┼éoskie orzechy na orzech├│wk─Ö, kt├│re musz─ů by─ç zielone, zerwane w lipcu lub ┼Ťwie┼╝e orzechy laskowe. Owoc├│w w zasadzie nie myjemy, chyba ┼╝e s─ů bardzo zabrudzone. Absolutnie nie wolno my─ç owoc├│w do win a┼╝eby nie zmy─ç naturalnych dro┼╝d┼╝y z ich powierzchni. Dobrze jest owoce zamrozi─ç zanim zalejemy je alkoholem. Dlatego mo┼╝emy je zebra─ç wcze┼Ťniej i kolekcjonowa─ç w zamra┼╝arce. Najsmaczniejsze nalewki udaje si─Ö zrobi─ç z owoc├│w bardzo prymitywnych odmian, np. nalewk─Ö wi┼Ťniow─ů z male┼äkich wi┼Ťni z wysokich, starych drzew. Nie nadaj─ů si─Ö na nalewk─Ö owoce z importu np. morele, jak r├│wnie┼╝ owoce, kt├│re s─ů wytworem nowoczesnych ÔÇ×technologii ogrodniczychÔÇŁ. Na dereni├│wk─Ö nadaj─ů si─Ö tylko owoce derenia jadalnego.

Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:11 )
Wi─Öcej…
 
Mi├│d pitny maliniak lub wi┼Ťniak A. Czapli┼äskiego Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:02

Do produkcji miodu pitnego "Maliniak"┬á lub "Wi┼Ťniak" potrzeba miodu p┼éynnego czyli patoki Najlepsze miody to: lipowy, gryczany, spadziowy, wielokwiatowy albo ich mieszanina. W zale┼╝no┼Ťci od tego jaki mi├│d chcemy otrzyma─ç: p├│┼étorak, dw├│jniak, tr├│jniak czy czw├│rniak, do produkcji u┼╝ywamy odpowiednich proporcji miodu do wody.┬á Np. tr├│jniak to jedna cz─Ö┼Ť─ç miodu i dwie wody, dw├│jniak to jedna cz─Ö┼Ť─ç miodu i jedna wody, czw├│rniak to jedna cz─Ö┼Ť─ç miodu i trzy wody. Z w┼éasnego do┼Ťwiadczenia uwa┼╝am, ┼╝e najlepsze miody to tr├│jniaki.

Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:53 )
Wi─Öcej…
 
Nalewka my┼Ťliwska na zi─ůb i inne ch┼éody Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 20:01

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • ┬Ż szklanki cukru (miodu)
  • 20 igie┼é sosnowych
  • 20 jag├│d ja┼éowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ┼éy┼╝eczka tartej sk├│rki pomara┼äczowej
  • 1 ┼éy┼╝eczka suszonego korzenia arcydzi─Ögla

 

Ig┼éy sosnowe i jagody ja┼éowca przelewamy na sicie du┼╝─ů ilo┼Ťci─ů wrz─ůtku. Do g─ůsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie sk┼éadniki sta┼ée z wyj─ůtkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, cz─Östo potrz─ůsaj─ůc naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowan─ů z cukrem i sch┼éodzon─ů wod─Ö (je┼Ťli cukier zast─Öpujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie sch┼éodzonej do temperatury mniejszej ni┼╝ 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamkni─Öte naczynie na nast─Öpne 14 dni. Po tym okresie nalewk─Ö ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesi─Öcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:28 )
 
Tarni├│wka Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:16

Składniki:

  • 1 kg ┼Ťliwek tarniny (przemro┼╝onych),
  • 1/2 litra spirytusu,
  • 1/2 litra w├│dki czystej,
  • 1/2 litra miodu.

 

Procedura: Owoce oczy┼Ťci─ç, op┼éuka─ç, wytrze─ç, ponak┼éuwa─ç szpikulcem, zala─ç spirytusem i odstawi─ç w ciep┼ée miejsce na┬á dwa miesi─ůce, mieszaj─ůc (potrz─ůsaj─ůc g─ůsiorkiem) co dwa dni. Po tym czasie zla─ç spirytus i przes─ůczy─ç go. Podgrza─ç mi├│d i rozpu┼Ťci─ç z w├│dk─ů czyst─ů, odszumowa─ç, gor─ůcy rozmiesza─ç ze spirytusem a gdy przestygnie, rozla─ç do butelek, zakorkowa─ç, zalakowa─ç i wynie┼Ť─ç do piwnicy na dwa i p├│┼é roku.

Nalewki my┼Ťliwskie wg Andrzeja Czapli┼äskiego

Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:13 )
 
<< Pocz─ůtek < Poprzednia 1 2 3 Nast─Öpna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzi─Öki Joomla! Valid CSS