Nalewki staropolskie – myśliwska tradycja i smak |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 20:31 |
W początkach naszej państwowości Polacy pijali głównie piwo. Jeden z Piastów nie poszedł na Wyprawę Krzyżową, gdyż nikt nie mógł mu zapewnić codziennych dostaw piwa; a jak tu wojować, jak nie ma polewki piwnej na śniadanie czy innych zacnych nalewek.
|
Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:05 )
|
Więcej…
|
|
Ogólne zasady przyrządzania nalewek , miodów litewskich i syconych |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 21:24 |
I zasada
Owoce do nalewek muszą być bardzo dojrzałe, niezależnie od tego czy jest to wiśnia czy jarzębina. Wyjątek stanowią włoskie orzechy na orzechówkę, które muszą być zielone, zerwane w lipcu lub świeże orzechy laskowe. Owoców w zasadzie nie myjemy, chyba że są bardzo zabrudzone. Absolutnie nie wolno myć owoców do win ażeby nie zmyć naturalnych drożdży z ich powierzchni. Dobrze jest owoce zamrozić zanim zalejemy je alkoholem. Dlatego możemy je zebrać wcześniej i kolekcjonować w zamrażarce. Najsmaczniejsze nalewki udaje się zrobić z owoców bardzo prymitywnych odmian, np. nalewkę wiśniową z maleńkich wiśni z wysokich, starych drzew. Nie nadają się na nalewkę owoce z importu np. morele, jak również owoce, które są wytworem nowoczesnych „technologii ogrodniczych”. Na dereniówkę nadają się tylko owoce derenia jadalnego.
|
Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:11 )
|
Więcej…
|
Miód pitny maliniak lub wiśniak A. Czaplińskiego |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 22:02 |
Do produkcji miodu pitnego "Maliniak" lub "Wiśniak" potrzeba miodu płynnego czyli patoki Najlepsze miody to: lipowy, gryczany, spadziowy, wielokwiatowy albo ich mieszanina. W zależności od tego jaki miód chcemy otrzymać: półtorak, dwójniak, trójniak czy czwórniak, do produkcji używamy odpowiednich proporcji miodu do wody. Np. trójniak to jedna część miodu i dwie wody, dwójniak to jedna część miodu i jedna wody, czwórniak to jedna część miodu i trzy wody. Z własnego doświadczenia uważam, że najlepsze miody to trójniaki.
|
Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:53 )
|
Więcej…
|
Nalewka myśliwska na ziąb i inne chłody |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 20:01 |
Składniki:
-
1 l spirytusu
-
1 l wody
-
½ szklanki cukru (miodu)
-
20 igieł sosnowych
-
20 jagód jałowca
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
-
1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla
Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy. |
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:28 )
|
Tarniówka |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:16 |
Składniki:
Procedura: Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące, mieszając (potrząsając gąsiorkiem) co dwa dni. Po tym czasie zlać spirytus i przesączyć go. Podgrzać miód i rozpuścić z wódką czystą, odszumować, gorący rozmieszać ze spirytusem a gdy przestygnie, rozlać do butelek, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy na dwa i pół roku.
Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego |
Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:13 )
|
|
|
|
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 Następna > Ostatnie >>
|