Nasi Koledzy odznaczeni podczas OKRĘGOWEGO HUBERTUSA w Elblągu
OKRĘGOWY HUBERTUS odbył się jak zawsze 3 listopada 2015 r. w Elblągu. W tym roku zaczęto mszą hubertowską w elbląskiej Katedrze. Uczestniczył w niej nasz poczet sztandarowy w składzie, kol.kol.: Wojciech Puton - sztandarowi oraz Andrzej Piecek i Mariusz Kuba - przyboczni. Poza tym obecni byli koledzy: Marian Maślanka, Marian Piecek, Dariusz Harasimowicz oraz Andrzej Czapliński.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Nalewki staropolskie – myśliwska tradycja i smak Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 20:31

W początkach naszej państwowości Polacy pijali głównie piwo. Jeden z Piastów nie poszedł na Wyprawę Krzyżową, gdyż nikt nie mógł mu zapewnić codziennych dostaw piwa; a jak tu wojować, jak nie ma polewki piwnej na śniadanie czy innych zacnych nalewek.

Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:05 )
Więcej…
 
Ogólne zasady przyrządzania nalewek , miodów litewskich i syconych Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 21:24

I zasada

Owoce do nalewek muszą być bardzo dojrzałe, niezależnie od tego czy jest to wiśnia czy jarzębina. Wyjątek stanowią włoskie orzechy na orzechówkę, które muszą być zielone, zerwane w lipcu lub świeże orzechy laskowe. Owoców w zasadzie nie myjemy, chyba że są bardzo zabrudzone. Absolutnie nie wolno myć owoców do win ażeby nie zmyć naturalnych drożdży z ich powierzchni. Dobrze jest owoce zamrozić zanim zalejemy je alkoholem. Dlatego możemy je zebrać wcześniej i kolekcjonować w zamrażarce. Najsmaczniejsze nalewki udaje się zrobić z owoców bardzo prymitywnych odmian, np. nalewkę wiśniową z maleńkich wiśni z wysokich, starych drzew. Nie nadają się na nalewkę owoce z importu np. morele, jak również owoce, które są wytworem nowoczesnych „technologii ogrodniczych”. Na dereniówkę nadają się tylko owoce derenia jadalnego.

Zmieniony ( Niedziela, 10 Styczeń 2010 16:11 )
Więcej…
 
Miód pitny maliniak lub wiśniak A. Czaplińskiego Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:02

Do produkcji miodu pitnego "Maliniak"  lub "Wiśniak" potrzeba miodu płynnego czyli patoki Najlepsze miody to: lipowy, gryczany, spadziowy, wielokwiatowy albo ich mieszanina. W zależności od tego jaki miód chcemy otrzymać: półtorak, dwójniak, trójniak czy czwórniak, do produkcji używamy odpowiednich proporcji miodu do wody.  Np. trójniak to jedna część miodu i dwie wody, dwójniak to jedna część miodu i jedna wody, czwórniak to jedna część miodu i trzy wody. Z własnego doświadczenia uważam, że najlepsze miody to trójniaki.

Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:53 )
Więcej…
 
Nalewka myśliwska na ziąb i inne chłody Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 20:01

Składniki:

  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • ½ szklanki cukru (miodu)
  • 20 igieł sosnowych
  • 20 jagód jałowca
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka tartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka suszonego korzenia arcydzięgla

 

Igły sosnowe i jagody jałowca przelewamy na sicie dużą ilością wrzątku. Do gąsiorka lub innego szklanego naczynia dodajemy wszystkie składniki stałe z wyjątkiem cukru i macerujemy przez 14 dni, często potrząsając naczyniem. Po tym okresie nalew filtrujemy. Dodajemy przegotowaną z cukrem i schłodzoną wodę (jeśli cukier zastępujemy miodem rozpuszczamy go w wodzie schłodzonej do temperatury mniejszej niż 40 stopni C) Odstawiamy szczelnie zamknięte naczynie na następne 14 dni. Po tym okresie nalewkę ponownie filtrujemy, przelewamy do butelek, szczelnie zamykamy i odstawiamy na 5 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:28 )
 
Tarniówka Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:16

Składniki:

  • 1 kg śliwek tarniny (przemrożonych),
  • 1/2 litra spirytusu,
  • 1/2 litra wódki czystej,
  • 1/2 litra miodu.

 

Procedura: Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, zalać spirytusem i odstawić w ciepłe miejsce na  dwa miesiące, mieszając (potrząsając gąsiorkiem) co dwa dni. Po tym czasie zlać spirytus i przesączyć go. Podgrzać miód i rozpuścić z wódką czystą, odszumować, gorący rozmieszać ze spirytusem a gdy przestygnie, rozlać do butelek, zakorkować, zalakować i wynieść do piwnicy na dwa i pół roku.

Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego

Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:13 )
 
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 Następna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS