Zapytanie !!!

Szanowni Koledzy !!!

Poszukujemy termosa (małego), który prawdopodobnie wypożyczył któryś z Kolegów. Jest on bardzo potrzebny, dlatego prosimy osobę, która go posiada o kontakt z sekretarzem koła, tel. 604 501 556. 

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Dereniówka Drukuj
Niedziela, 03 Grudzień 2006 21:40

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad),
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.


Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony (najlepsze są sączki do cedzenia mleka)  i szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody   i cukru nagotować syropu,  a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem. Szczelnie zakorkować  i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowa do użycia po 6 miesiącach, gdy dobrze się przerobi.

Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego

Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:15 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS