Niedziela, 03 Grudzień 2006 21:40 |
Składniki:
Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony (najlepsze są sączki do cedzenia mleka) i szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem. Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowa do użycia po 6 miesiącach, gdy dobrze się przerobi.
Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego
|
Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:15 )
|