Zapytanie !!!

Szanowni Koledzy !!!

Poszukujemy termosa (małego), który prawdopodobnie wypożyczył któryś z Kolegów. Jest on bardzo potrzebny, dlatego prosimy osobę, która go posiada o kontakt z sekretarzem koła, tel. 604 501 556. 

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Nalewka staropolska Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19

Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:

  • pół garści świeżych pączków brzozowych,
  • 5 kromek chleba żytniego, razowego,
  • pół garści rodzynek,
  • ok. 2 cm cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 150 ml miodu,
  • ok. litr wódki żytniówki,
  • 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.

 Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS