Sobota, 21 Listopad 2009 22:19 |
Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:
- pół garści świeżych pączków brzozowych,
- 5 kromek chleba żytniego, razowego,
- pół garści rodzynek,
- ok. 2 cm cynamonu,
- 10 goździków,
- 150 ml miodu,
- ok. litr wódki żytniówki,
- 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.
Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy.
|
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
|