Bal Myśliwski 2015 r.

Jesteśmy już po dorocznym Balu Myśliwskim. W sobotę, 31 stycznia 2015 r., spotkaliśmy się w lokalu "Finezja" w Dzierzgoniu. Do tańca przygrywał nam zespół "Takt Band" z Susza, pod kierownictwem Jana Kawickiego i była to jedna z lepszych kapel, która u nas ostatnio na balu grała. Dobre jedzenie, świetna kapela i fajny nastrój sprawiły, że Bal Myśliwski był bardzo udany.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Orzechówka Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:15

Składniki:

  • 1 kg zielonych włoskich orzechów,
  • 1/2 litra spirytusu,
  • 1/2 litra wódki czystej 40%,
  • 1 szklanka miodu,
  • szczypta imbiru.

 Orzechy opłukać, wytrzeć, pokroić w talarki, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące. Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączyć i szczelnie zakorkować, odstawić. Z miodu i wódki zrobić syrop, ( robi się go tak - w małym garnku podgrzać miód i gdy już jest płynny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając)  Gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze. Rozlać w butelki, szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do użycia po 6 miesiącach.

Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:29 )
 
Dereniówka Drukuj
Niedziela, 03 Grudzień 2006 21:40

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia (dziko rosnącego z dala od dróg i autostrad),
  • 1 litr spirytusu,
  • 1 kg cukru,
  • 1 litr wody.


Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony (najlepsze są sączki do cedzenia mleka)  i szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody   i cukru nagotować syropu,  a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem. Szczelnie zakorkować  i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowa do użycia po 6 miesiącach, gdy dobrze się przerobi.

Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego

Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:15 )
 
Jałowcówka wytrawna Drukuj
Wtorek, 02 Styczeń 2007 20:50

Składniki:

  • pół szklanki mocno dojrzałych,
  • świeżych jagód jałowca,
  • po 2 szklanki wódki i spirytusu,
  • skórka z 5-6 cytryn,
  • mały kawałek świeżego imbiru,
  • jedna czwarta szklanki miodu (najlepiej wrzosowego).

 Umyte i osuszone jagody jałowca wrzucamy do słoja, wlewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zamykamy i potrząsamy słojem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Po tym okresie przecedzamy zawartość słoja. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy wrzątkiem i bardzo ostrym nożem ścinamy żółtą skórkę (bez białego albedo spod skórki). Wrzucamy do wyparzonego słoja, dodajemy pół łyżeczki posiekanego imbiru, wlewamy miód i przecedzony zalew jałowcowy. Szczelnie zamykamy i ustawiamy w słonecznym miejscu na 2 tygodnie, potrząsając słojem codziennie. Gotową nalewkę filtrujemy przez gęste płótno (doskonałe są sączki do cedzenia mleka), Rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Im starsza tym lepsza. Doskonale komponuje się z potrawami z dziczyzny.

(wg Andrzeja Czaplińskiego)

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
 
Jarzębiak Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:15

Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:

  • 30 dag owoców jarzębiny,
  • 3 suszone śliwki,
  • 10 rodzynek,
  • 1 daktyl,
  • 100 ml spirytusu,
  • 800 ml wódki,
  • 100 ml brandy,
  • łyżka cukru.

 

Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.

Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:55 )
 
Nalewka staropolska Drukuj
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19

Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:

  • pół garści świeżych pączków brzozowych,
  • 5 kromek chleba żytniego, razowego,
  • pół garści rodzynek,
  • ok. 2 cm cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 150 ml miodu,
  • ok. litr wódki żytniówki,
  • 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.

 Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy.

Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
 
Więcej artykułów…
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 Następna > Ostatnie >>

 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS