Orzechówka |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:15 |
Składniki:
-
1 kg zielonych włoskich orzechów,
-
1/2 litra spirytusu,
-
1/2 litra wódki czystej 40%,
-
1 szklanka miodu,
-
szczypta imbiru.
Orzechy opłukać, wytrzeć, pokroić w talarki, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące. Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączyć i szczelnie zakorkować, odstawić. Z miodu i wódki zrobić syrop, ( robi się go tak - w małym garnku podgrzać miód i gdy już jest płynny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając) Gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze. Rozlać w butelki, szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do użycia po 6 miesiącach.
Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego |
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:29 )
|
|
Dereniówka |
|
Niedziela, 03 Grudzień 2006 21:40 |
Składniki:
Owoce oczyścić, opłukać, wytrzeć, ponakłuwać szpikulcem, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na miesiąc. Po upływie tego czasu, zlać spirytus do odrębnego gąsiora przesączony (najlepsze są sączki do cedzenia mleka) i szczelnie zakorkować, odstawić. Z wody i cukru nagotować syropu, a gdy ostygnie zalać ulepem owoce derenia w pierwszym gąsiorze i znowu szczelnie zakorkowany, trzymać w cieple przez miesiąc. Odcedzić tak wyrobiony ulep i połączyć z odstawionym spirytusem. Szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Gotowa do użycia po 6 miesiącach, gdy dobrze się przerobi.
Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego |
Zmieniony ( Niedziela, 22 Listopad 2009 14:15 )
|
Jałowcówka wytrawna |
|
Wtorek, 02 Styczeń 2007 20:50 |
Składniki:
-
pół szklanki mocno dojrzałych,
-
świeżych jagód jałowca,
-
po 2 szklanki wódki i spirytusu,
-
skórka z 5-6 cytryn,
-
mały kawałek świeżego imbiru,
-
jedna czwarta szklanki miodu (najlepiej wrzosowego).
Umyte i osuszone jagody jałowca wrzucamy do słoja, wlewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zamykamy i potrząsamy słojem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Po tym okresie przecedzamy zawartość słoja. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy wrzątkiem i bardzo ostrym nożem ścinamy żółtą skórkę (bez białego albedo spod skórki). Wrzucamy do wyparzonego słoja, dodajemy pół łyżeczki posiekanego imbiru, wlewamy miód i przecedzony zalew jałowcowy. Szczelnie zamykamy i ustawiamy w słonecznym miejscu na 2 tygodnie, potrząsając słojem codziennie. Gotową nalewkę filtrujemy przez gęste płótno (doskonałe są sączki do cedzenia mleka), Rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Im starsza tym lepsza. Doskonale komponuje się z potrawami z dziczyzny.
(wg Andrzeja Czaplińskiego) |
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
|
Jarzębiak |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 22:15 |
Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:
-
30 dag owoców jarzębiny,
-
3 suszone śliwki,
-
10 rodzynek,
-
1 daktyl,
-
100 ml spirytusu,
-
800 ml wódki,
-
100 ml brandy,
-
łyżka cukru.
Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.
|
Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:55 )
|
Nalewka staropolska |
|
Sobota, 21 Listopad 2009 22:19 |
Do wykonania nalewki staropolskiej należy przygotować:
- pół garści świeżych pączków brzozowych,
- 5 kromek chleba żytniego, razowego,
- pół garści rodzynek,
- ok. 2 cm cynamonu,
- 10 goździków,
- 150 ml miodu,
- ok. litr wódki żytniówki,
- 1 szklanka piwa, może być jasne lub ciemne.
Najpierw należy przygotować chleb, krojąc go w kostkę i suszyć do zarumienienia, np. w piekarniku. Umyte pączki brzozowe wrzucić następnie wraz z gotowym chlebem i przyprawami korzennymi do naczynia, np. słoja, a następnie zalać wódką żytniówką. Zamknięte naczynie z zawartością należy odstawić na okres 2 tygodni. Można co kilka dni wstrząsać w celu lepszego wymieszania. Po okresie 2 tygodni powstałą nalewkę przefiltrowuje się, jednocześnie przygotowując piwo do dodania. Robi się to poprzez dosyć mocne ogrzanie piwa i dolanie do niego miodu oraz wymieszanie, po czym całą ciecz należy ostudzić i zmieszać z nalewką rozlewając do butelek, które pozostawia się na okres 3 miesięcy. |
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
|
|
|
|
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 Następna > Ostatnie >>
|
|