Sobota, 21 Listopad 2009 22:23 |
Do wykonania nalewki z rokitnika należy przygotować:
- 1 kg owoców rokitnika,
- 1,5 l spirytusu 80%,
- 1 kg cukru,
Owoce należy dobrze umyć, następnie umieścić w słoju i zasypać połową przygotowanego cukru, a całość zalać spirytusem, naczynie szczelnie zamknąć i postawić w ciemnym miejscu na 12-16 tygodni, po czym zlać alkohol i dosypać pozostałą część cukru do owoców a następnie pozostawić je na 3 tygodnie. Po tym czasie cukier powinien być już rozpuszczony tworząc syrop, który należy dodać do zlanego wcześniej alkoholu i odstawić na kilka dni, codziennie potrząsając naczyniem. Rozlać nalewkę do butelek, które pozostawia się na ok. pół roku.
|
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:32 )
|