Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 11:15 |
Składniki:
-
1 kg zielonych włoskich orzechów,
-
1/2 litra spirytusu,
-
1/2 litra wódki czystej 40%,
-
1 szklanka miodu,
-
szczypta imbiru.
Orzechy opłukać, wytrzeć, pokroić w talarki, wsypać do gąsiora. Zalać wszystko spirytusem, zakorkować szczelnie i odstawić w ciepłe miejsce na dwa miesiące. Po upływie czasu tego, zlać spirytus do gąsiora przesączyć i szczelnie zakorkować, odstawić. Z miodu i wódki zrobić syrop, ( robi się go tak - w małym garnku podgrzać miód i gdy już jest płynny dolewać powoli wódkę, cały czas mieszając) Gdy syrop ostygnie wymieszać ze spirytusem w gąsiorze. Rozlać w butelki, szczelnie zakorkować i wynieść do chłodnej piwnicy. Orzechówka gotowa do użycia po 6 miesiącach.
Nalewki myśliwskie wg Andrzeja Czaplińskiego
|
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:29 )
|