Wtorek, 02 Styczeń 2007 20:50 |
Składniki:
-
pół szklanki mocno dojrzałych,
-
świeżych jagód jałowca,
-
po 2 szklanki wódki i spirytusu,
-
skórka z 5-6 cytryn,
-
mały kawałek świeżego imbiru,
-
jedna czwarta szklanki miodu (najlepiej wrzosowego).
Umyte i osuszone jagody jałowca wrzucamy do słoja, wlewamy wódkę i spirytus. Szczelnie zamykamy i potrząsamy słojem. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 12-16 dni. Codziennie potrząsamy słojem. Po tym okresie przecedzamy zawartość słoja. Następnie wyszorowane cytryny sparzamy wrzątkiem i bardzo ostrym nożem ścinamy żółtą skórkę (bez białego albedo spod skórki). Wrzucamy do wyparzonego słoja, dodajemy pół łyżeczki posiekanego imbiru, wlewamy miód i przecedzony zalew jałowcowy. Szczelnie zamykamy i ustawiamy w słonecznym miejscu na 2 tygodnie, potrząsając słojem codziennie. Gotową nalewkę filtrujemy przez gęste płótno (doskonałe są sączki do cedzenia mleka), Rozlewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Im starsza tym lepsza. Doskonale komponuje się z potrawami z dziczyzny.
(wg Andrzeja Czaplińskiego)
|
Zmieniony ( Środa, 20 Styczeń 2010 11:31 )
|