Sobota, 21 Listopad 2009 22:15 |
Do wykonania nalewki z jarzębiny należy przygotować:
-
30 dag owoców jarzębiny,
-
3 suszone śliwki,
-
10 rodzynek,
-
1 daktyl,
-
100 ml spirytusu,
-
800 ml wódki,
-
100 ml brandy,
-
łyżka cukru.
Owoce jarzębiny zebrać należy we wrześniu, dobrze opłukać i wysuszyć, następnie pokroić. Ze śliwek usnąć pestki. Po umieszczeniu owoców w słoju dodać cukier i całość zalać spirytusem, po czym odstawić na ok. 4 tygodnie. Po tym czasie nalew zlewa się, a owoce zalewa wódką, a następnie odstawia się na 3 dni. Zlaną z owoców wódkę miesza się z nalanym spirytusem, i dodaje brandy. Przefiltrowaną nalewkę rozlewa się do butelek i pozostawia na okres pół roku.
|
Zmieniony ( Sobota, 05 Grudzień 2009 11:55 )
|