Dzika kaczka (dzika gęś) pieczona na sposób tradycyjny |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:23 |
Składniki: 1 dzika kaczka lub gęś, 1-2 łyżki smalcu do pieczenia, 15-25 dag słoniny, łyżka majeranku. Marynata: 1 szklanka octu, 2 szklanki wody, 1 cebula, 1 płaska łyżka stołowa soli, tyle samo cukru, 10 zgniecionych ziaren jałowca, 10 ziaren pieprzu, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, łyżeczka kolendry.
|
Zmieniony ( Piątek, 11 Grudzień 2009 19:36 )
|
Więcej…
|
|
Gulasz z dzika |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:22 |
Składniki: 50 dag łopatki (lub innego mięsa z dzika bez kości), 4 dag mąki, 1 cebula, 2 strąki papryki, 5 pieczarek, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, smalec do smażenia, po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta kminku, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, przyprawa do zup, sól, pieprz. |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:23 )
|
Więcej…
|
Udziec z dzika pieczony |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:22 |
Składniki: Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg, 10 dag smalcu, czubata łyżeczka mąki, łyżka marmolady z głogu, odrobina cynamonu, sól. Marynata: 0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka), sok z 1 cytryny, kawałek otartej skórki cytrynowej, 2 cebule, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 15 jagód jałowca, liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 10 suszonych śliwek, kawałek imbiru, (może być w proszku), 2 cebule. |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:48 )
|
Więcej…
|
Sztuka mięsa z dzika |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:21 |
Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część), zalewa (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka tartej bułki, szczypta cynamonu. |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:52 )
|
Więcej…
|
Zając po polsku w śmietanie |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:20 |
Składniki: comber i uda z zająca (przodek najlepiej zostawić do pasztetu), 15 dag słoniny, 4 łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, zaprawa (2 szklanki wody, pół szklanki octu, pokrojona w paski 1 średnia cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir)Sposób przyrządzenia:
|
Zmieniony ( Czwartek, 03 Grudzień 2009 14:57 )
|
Więcej…
|
|
|
|
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnie >>
|
|