Staropolski pasztet z zająca |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:19 |
Składniki: przodek i podroby z zająca, 50 dag podgardla wieprzowego lub boczku surowego, 1kg karkówki, 30 dag wątróbki cielęcej lub wieprzowej, 3 dag grzybów suszonych, 10 dag włoszczyzny (marchewka, pietruszka, 8 jaj, 2 bułki, 15 dag słoniny i czubata łyżka margaryny do wysmarowania formy, 2 duże cebule, 5 ząbków czosnku, 15 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 2 goździki, pół gałki muszkatołowej, imbir, sól. |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:58 )
|
Więcej…
|
|
Pieczeń duszona z sarny w śmietanie |
|
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:18 |
Składniki: ok. 1 kg combra lub kulki z sarny (w ostateczności może być ładny kawałek młodej wołowiny), 15 dag słoniny, 4 kopiaste łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, zaprawa (2 szklanki wody, pół szklanki octu, pokrojona w paski 1 średnia cebula, 1 pietruszka, kawałek selera, liść laurowy, po kilka ziaren: pieprzu, jałowca, goździków i ziela angielskiego oraz imbir mielony). |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:59 )
|
Więcej…
|
Gulasz z dzika |
|
Czwartek, 07 Grudzień 2006 22:26 |
Składniki: 50 dag łopatki (lub innego mięsa z dzika bez kości), 4 dag mąki, 1 cebula, 2 strąki papryki, 5 pieczarek, 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego, smalec do smażenia, po 4 ziarna jałowca i ziela angielskiego, 1 liść laurowy, szczypta kminku, łyżeczka słodkiej papryki mielonej, przyprawa do zup, sól, pieprz. |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:59 )
|
Więcej…
|
Udziec z dzika pieczony |
|
Czwartek, 07 Grudzień 2006 22:25 |
Składniki: Kawałek udźca nie mniej niż 2 kg, 10 dag smalcu, czubata łyżeczka mąki, łyżka marmolady z głogu, odrobina cynamonu, sól. Marynata: 0,7 l wytrawnego czerwonego wina (butelka), sok z 1 cytryny, kawałek otartej skórki cytrynowej, 2 cebule, 10 ziaren pieprzu czarnego, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 goździki, 15 jagód jałowca, liść laurowy, 1 ząbek czosnku, 10 suszonych śliwek, kawałek imbiru, (może być w proszku), 2 cebule |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:59 )
|
Więcej…
|
Sztuka mięsa z dzika |
|
Czwartek, 07 Grudzień 2006 22:24 |
Składniki: 2 kg łopatki z dzika (może być inna część), zalewa (2 szklanki octu, 2 szklanki wody, po kilka ziaren liści laurowych, pieprzu czarnego i jałowca), 1 duża cebula, pęczek włoszczyzny bez pora i kapusty, 1/2 szklanki czerwonego wina, 1 szklanka bulionu wołowego (może być z kostki), 1/2 szklanki soku wiśniowego, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżka tartej bułki, szczypta cynamonu |
Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:59 )
|
Więcej…
|
|
|
|
<< Początek < Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna > Ostatnie >>
|
|