Dobre wyniki naszych strzelców podczas XXIX Okręgowych Mistrzostw PZŁ w Strzelaniach Myśliwskich
W niedzielę 9 sierpnia 2015 r., na strzelnicy w Gołąbkach, odbyły się XXIX Okręgowe Mistrzostwa PZŁ w Strzelaniach Myśliwskich. Uczestniczyło w nich 93 zawodników i 30 drużyn reprezentujących koła łowieckie Elbląskiego Okręgu PZŁ.

Koło Łowieckie Knieja

w Starym Dzierzgoniu

Reklama
Reklama
Reklama
Kamienie Wilhelma
Internetowa wersja książki "Kamienie Wilhelma" Andrzeja Czaplińskiego.

Kraina Wiecznych Łowów

Odeszli do Krainy ...
Księżyc i Słońce
Czasy wschodu i zachodu Słońca oraz wschodu, zachodu i górowania Księżyca w centrum Polski.
Statut PZŁ
Uchwała XXIV Krajowego Zjazdu Delegatów Polskiego Związku Łowieckiego z dnia 16 lutego 2019 roku
Żeberka z dzika duszone Drukuj
Poniedziałek, 11 Grudzień 2006 09:27

Składniki: ok. 1 kg żeberek z dzika, 10 dag smalcu, 1 średnia cebula, łyżka stołowa mąki, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Bejca: pół szklanki octu 10%, dwie i pół szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 2 średnie cebule.

Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć. Przygotować bejcę: wodę zagotować z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudzić. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włożyć ciasno żeberka i zalać zimną bejcą. Naczynie umieścić w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie. Po wyjęciu z bejcy usunąć z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osuszyć, podzielić na porcje, posolić, popieprzyć, obficie oprószyć mąką i obrumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Obrumienione mięso przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklilć 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do duszenia. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodać do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany. Jeżeli powstały sos będzie zbyt rzadki - można go zagęścić zasmażką z mąki i tłuszczu (uwaga na kalorie!!).

Sposób podania: Jako danie główne  z ziemniakami, kaszą gryczaną, kluskami lub jako przekąska. Dodatki: ogórek kwaszony, surówki. Dekorować zieleniną.

Zmieniony ( Środa, 03 Styczeń 2007 21:20 )
 
 
Joomla 1.5 Templates by Joomlashack

Stworzone dzięki Joomla! Valid CSS