Składniki: ok. 1 kg żeberek z dzika, 10 dag smalcu, 1 średnia cebula, łyżka stołowa mąki, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz mielony. Bejca: pół szklanki octu 10%, dwie i pół szklanki wody, 1 łyżeczka cukru, 5 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 2 liście laurowe, 5 ziaren jałowca, 2 średnie cebule.
Sposób przyrządzenia: Żeberka umyć. Przygotować bejcę: wodę zagotować z octem, pokrojoną w grube krążki cebulą i przyprawami, ostudzić. Do garnka emaliowanego lub naczynia kamionkowego włożyć ciasno żeberka i zalać zimną bejcą. Naczynie umieścić w chłodnym miejscu na 2-4 dni, przewracając w tym czasie mięso kilkakrotnie. Po wyjęciu z bejcy usunąć z mięsa przyprawy i cebulę, żeberka osuszyć, podzielić na porcje, posolić, popieprzyć, obficie oprószyć mąką i obrumienić na patelni na mocno rozgrzanym smalcu. Obrumienione mięso przełożyć do rondla i dusić podlewając małą ilością wody. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia żeberek zeszklilć 1 średnią cebulę pokrojoną w kostkę, dodać do duszenia. Gdy mięso będzie już prawie miękkie - dodać do duszenia czosnek przepuszczony przez praskę lub posiekany. Jeżeli powstały sos będzie zbyt rzadki - można go zagęścić zasmażką z mąki i tłuszczu (uwaga na kalorie!!). Sposób podania: Jako danie główne z ziemniakami, kaszą gryczaną, kluskami lub jako przekąska. Dodatki: ogórek kwaszony, surówki. Dekorować zieleniną. |